KIŞ KABAĞI, TEZGÂHLARDAKİ YERİNİ ALMAYA BAŞLADI

Kütahya’da genellikle pazaryerlerinin yan taraflarına kurulan ve köylü pazarı olarak adlandırılan bölgede kış kabağı satan Mehmet Yılmaz, bu dönemin en gözde ürünü olan kabaklar için yoğun bir mesai harcadıklarını ifade etti.

“Boyutlarına göre değerlendiriyoruz”

Kütahya’da uzun yıllardır kabak ve diğer ürünlerin satışını gerçekleştiren Mehmet Yılmaz, kış kabağının depolama ve hasat sürecinde oldukça dikkatli davrandıklarını belirterek, her kabağın farklı boyutlarda olmasından ötürü ayrı ayrı değerlendirdiklerini ifade etti. Pazarcı esnafı Yılmaz, Altıntaş ile Çamlıca Mahallesinden getirdiği kış kabaklarını semt pazarlarında vatandaşlara sunuyor.

“Geçen seneki fiyatlar devam ediyor”

Kabak ekim ve hasat dönemi ile ilgili https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesine bilgi veren Yılmaz, “Kış kabaklarının yetiştirilmesinde toprağın çok büyük payı var. Kütahya toprakları da bu noktada oldukça verimlidir. Literatürde de bu topraklarda yetişenler daha lezzetli olmuş oluyor. Mayıs ayı gibi ekim yapılır. Ekim veya Kasım ayı gibi toplarsın. Tohum içeriği bu işte toprağın yanında diğer önemli etmendir. Bizim kabağımız su salmaz, su çeker. Kabağın pazarda satış fiyatları ise geçen seneki gibi 15 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Tabi bu zamanla belki değişiklik gösterebilir ama şu an ilk etapta başlangıç fiyatları bunlar.” ifade etti.

“Çekirdeği de önemlidir”

Kış kabağının tatlı olması için belli bir süre soğukta bekletilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, “Özellikle kabağı alıyorlar. Ama kabağın asıl mineral ve vitamini olan çekirdeğini pazarda bırakıyorlar. Buna dikkat etsinler. Kabak çekirdeği tüm hastalıklara karşı bir önlemdir. Çekirdek magnezyum ve çinkodur. Bunu her gelen müşteriye çekirdeği alın diyorum. Çünkü çekirdek kabağa esas lezzeti mineralini veren çekirdeğidir. Kavurmadan yiyecekler çiğ olarak tüketecekler.” dedi.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

PAYLAŞ