Bölgenin can suyu 65 yıldır sonuç bekliyor

Kütahya başta olmak üzere bölgenin tarım deposu olarak bilinen Altıntaş’ın geleceği için önem arz eden Akçaköy Barajı bölge halkının yoğun isteğine rağmen tam 65 yıldır yapılmayı bekliyor.

Kuraklıkla mücadelede başrol oynayacak

Rahmetli Başbakan ve Kütahya Milletvekillerinden olan Adnan Menderes’in projesi olup 65 yıldır yapılamayan Akçaköy Barajı, yapılması halinde 145,67 milyon metreküp maksimum rezervuar hacmi olacak. Bu baraj Çayırbaşı, Yalnızsaray, Eymir, Üçhöyük, Gökçeler Sadıkkırı, Nuhören vb. gibi köylerdeki 100 bin dekar alanı sulayarak kuraklığın her daim gündemde olduğu günümüzde Altıntaş Ovasındaki vahşi sulamanın önüne geçerek kaynakları doğru ve yerli yerinde kullandırtacak.

Zorlu mücadeleyi “Abdullah Hoca” sürdürüyor

Bu zorlu mücadeleyi ise 2006-2015 yıllarında 3 dönem üst üste AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeliği yapan ve İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan emekli öğretmen Abdullah Güngör, sürdürüyor.

Bu arzu çocukluğundan beri süregeliyor

Abdullah Güngör, Akçaköy Barajı mücadelesini şu şekilde anlattı; “Kütahya bir tarım şehridir. Adnan Menderes aynı zamanda çiftçidir. 1954 yılında Altıntaş ovasını bataklık olduğunu, sıtma hastalığının yöre insanına zarar verdiğini ve atıl toprakların üretime tarıma kazandırılması gerektiğini; bu nedenle bataklığın ıslah çalışmasına başlar. https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesinde yer alan habere göre bu topraklara su lazımdır. Adnan Menderes, aynı yıllarda (1954-1959) projesi yapılan Beşkarış ve Akçaköy barajlarının yapımına başlanırken 1960 Askeri darbesi ile dara çekilir. 1959 yılında projesi tamamlanıp yapımına başlanamayan Akçaköy Barajı’nın hikâyesi başlar. Bende çocukluğumda bu hikâye ile büyüdüm. Akçaköy barajı yapılacak tarlalarımız sulanacak. Bu arzu bu istek iliklerime işledi. Öğretmen oldum fakat hep bu arzu içimdeydi.”

Bakan Eroğlu’ndan da söz alınmış

Barajın yapılmasının planlandığı alanın kamuyu en az maliyete sokacağını da belirten Güngör, “Çırçır boğazı denilen yerden hiç arazi istimlakı olmadan yapılsın diye Bakan Veysel Eroğlu’ndan onayını aldık. 100 bin dönüm sulama kapasiteli bir baraj olacaktı. Ne olduysa 2006’da başlayan uğraşım 2016’dan sonra Keçiller Göleti olarak güya projeye alınmış. 8 bin dönüm ekilmeyen araziye sulama projesi şeklinde değiştirilmiş” diye konuştu.

Mücadelesini Türkiye’nin bir ucunda da sürdürmüş

Önceki dönemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı yapmış olan Veysel Eroğlu’nun nasıl söz verdiğini de aktaran Güngör, “Ben Bitlis’e kızımı ziyarete gitmiştim. Veysel Eroğlu’nun o gün oraya geleceğini öğrendim. Tören alanına gittim. Tören sonrası kürsüden inerken yanına vardım. Hoş geldiniz dedim ve bana ‘Beni burada da mı buldun’ dedi. İki eliyle elimi avucunda tuttu ve ‘Söz senin Akçaköy Barajı’nı da yapacağız’” dedi.

“Eskişehir’in derdi folklorik, bizim derdimiz ekonomik”

Barajın yapılmasının önünde lobi eksikliğinin olduğunu belirten AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeliği ve İl Başkan Yardımcılığı yapan Abdullah Güngör, “Bizim suyumuza sahip çıkan Eskişehir, Akçaköy Barajı yapılırsa kendilerine folklorik olarak kullandıkları suyun az geleceğini düşünüyor ve bu yüzden engelliyor. DSİ Bölge Müdürlüğünün Eskişehir’de olmasının avantajını kullanarak, bölge müdürünün üzerinde baskı kurup, her türlü engeli yapıyorlar. Kütahya siyaseti de maalesef bu engeli aşamıyor. Yeşilyurt Göleti uydurması tamamen Eskişehir DSİ Bölge Müdürlüğü’nün hazırlayıp Kütahya’nın önünü koyduğu uyduruk bir projedir” ifadelerini kullandı.

Hem bürokratlara hem de siyasilere seslendi

Cümlelerine son verirken ilgili ve yetkililere seslenen Abdullah Güngör, “Yeşilyurt Gölet Projesi acilen durdurulmalı yanlıştan dönülmelidir. Akçaköy Baraj Projesi’nin Çırçır Boğazı’nda yapılması için acilen çalışma başlatılması için 5 milletvekilimizi göreve çağırıyorum. Değerli Vali Musa Işın’ı, DSİ görevlilerimize sesleniyorum; Acilen Yeşilyurt Gölet Projesini iptal ettirin. Akçaköy Barajı’nın yapımına çaba gösterin. Yeşilyurt Göleti sadece bir engelden ibarettir. Faydası yoktur. Çiftçinin mahsulü kuruyor. Çiftçi mahsule bakıp içi çekiyor. 1959’dan beri Akçaköy barajı projede olmasına rağmen yapılmadı. 62 yıllık hasret yeter artık bitsin!” dedi.

Bölge halkından “Abdullah Hoca” ya tam destek!

Akçaköy Muhtarı Mehmet Ali Efe’de Güngör’ün verdiği mücadeleyi bölge halkı olarak desteklediklerini belirterek günü kurtarma hesaplarıyla değil geleceği garanti altına alma hesaplarıyla uğraşılması gerektiğini savundu.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz

PAYLAŞ