ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Altıntaş İmam Hatip Lisesi tarafından protokolünde katılımıyla 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programı düzenlendi.

“Cesaret ve ümitsizlik bize yakışmaz”

İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve onu bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir diyen Kaymakam V. Bilal Basrı, “İstiklal Savaşı’nın elemli ve buhranlı günlerindeyiz. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş. Düşman orduları, Türk yurdunun her yanına sokulmuş. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamakta. İşte böyle bir ortamda yazılan İstiklal Marşı “Korkma!” seslenişi ile başlamakta. Ancak unutmayalım ki mili şairimizin burada kullandığı “korkma” ifadesi, sıradan bir korku olmayıp aziz vatanımızın kaybedilmesi endişesinden duyulan “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.” prensibiyle kalplerde yer edinen derin bir hissiyatın dizelerde yer bulmasıdır. Öyle ki buradaki korku ifadesi en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Aynı Allah Resul’ünün Hz. Ebubekir’e ifade ettiği “Korkma! Allah bizimledir” dediği gibi. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı. İstiklal Marşımızın yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün konumda olmasının en önemli sebebi yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dopdolu olan bir şairin milletin ruhunda yer bulan derin bir ıstırabın tercümanı olmasından ileri gelmektedir. İstiklal Marşı, Milli Mücadele’nin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur Mehmet Akif’in şahsiyeti ve Milli Mücadele yıllarındaki konumudur. Mehmet Akif şiir ve yazılarının yanı sıra camilerde verdiği vaazlarla halkı Milli Mücadeleye destek vermeye çağırmıştır. İşte İstiklal Marşı o günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif: “O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır” Diyerek bu durumu ifade etmiştir ve İstiklal Marşı’nı Safahat adlı eserine almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diye dua etmesi o günlerin, hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

“Bu güzel vatan bize miras bırakılmıştır”

Geçmiş ve geleceğin önemine İstiklal Marşı üzerinden değinen Belediye Başkanı Arif Teke, “Bizler şu anı yaşayanlar olarak geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşımaktayız. Şanlı ecdadımız, şehit dedelerimiz bize bu güzel vatanı miras bırakmıştır. Bu sebepledir ki bizler gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız. Unutmayınız ki omuzlarımızda geleceğin sorumluluğu vardır. Ve bu sorumluluğu taşımak öyle kolay değildir. Çalışmak ister, fedakârlık ister. Bu hususta Koca Şair’in Asım’ın nesli olarak ifade ettiği gençlik iman, irfan, fazilet ve bilgi ile donanmış: karakterli, ahlaklı, kişilikli; vatanına, milletine ve dinine sahip çıkan ve dahası bunları yüceltmek için tüm imkânları seferber eden bir gençliktir. Unutmayalım ki, bizden sonraki nesillere güçlü ve müreffeh bir Türkiye Cumhuriyeti bırakmak ve geçmişin mirasını geleceğe emanet olarak taşımak için çok çalışmamız gerekmektedir. Konuşmama son verirken Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’u şükran ve minnetle yâd ediyoruz.” dedi.

Ödüller takdim edildi

Programın akabinde daha önceden sonuçlanan satranç turnuvasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kaymakam V. Bilal Basrı, Belediye Başkanı Arif Teke ve İlçe Jandarma Komutan J. Ütğm. Elvan Bozok tarafından takdim edildi. Gösterilerin ardından program son buldu.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz

PAYLAŞ