Altıntaşlı Çiftçiler, mahsul alımı için TMO’dan randevu alamadıklarını ve bu nedenle ürünlerinin vasat olduğunu aktardı.
Türkiye ve Kütahya’nın önemli tarım ambarlarından olan Altıntaş’ta çiftçilerin mahsullerini aracı olmadan satın almaya olanak tanıyan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), depolarındaki doluluk oranı gerekçesiyle çiftçilere randevu vermediği ifade ediliyor. Ekim sürecinde yaşanan zorlukların ardından hasat dönemine giren çiftçiler, TMO’nun randevu vermemesi nedeniyle mahsullerini aracılara düşük ücretle satmamak için harmanda bekletiyor. Randevu sisteminde yaşanan aksaklık nedeniyle ürünlerini TMO’ya veremeyen bazı çiftçiler yalnız bırakıldıklarını düşünürken bazıları da TMO’nun Ukrayna’dan yapılan buğday ithalatı nedeniyle alım yapmak istemediği için bu yola başvurduğunu öne sürüyor. Çiftçiler bazen bir depo mazotun da yetmediğini ve ikinci depoyu tekrar doldurup masraflarım devamlı arttığını belirttiler.
Yoğunluk yaşanıyor
Çiftçinin isyanına tarafsız kalmayan Altıntaş Ziraat Odası Başkanı Saadettin Koşmaz ise yoğunluğun ana sebebinin Altıntaş Ofisinin alımlara merkezden önce başlamasının etken olduğunu ifade etti. Koşmaz; “Altıntaş İlçesi, Kütahya’nın tahıl ambarı olması hasebiyle merkez başta olmak üzere diğer ilçelerimizdeki çiftçiler satış için Altıntaş’a geliyor. Bunun sebebi ise 12 gün önce alımlara başlamış olmamızdır. Genel Müdürlük talimatıyla alımları açan Ofiste de bu yüzden bir yoğunluk yaşanıyor. Günlük yaklaşık 800 tona yakın bir ürün kabul ediliyor. Randevulu sisteme giren herkesin ürünü bir şekilde alınacak. Bu münasebetle Altıntaşlı çiftçimiz hiçbir zaman hiçbir konuda mağdur edilmeyecek. Bu ayın 15’inden sonra randevular tamamıyla açılacak ve çiftçimiz daha rahat ürününü satabilecek. Yaklaşık olarak 1500 ton yulaf alımı olacak.” dedi.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.